Klädernas miljöpåverkan

Kläders miljöpåverkan är ett ämne som har fått allt större uppmärksamhet under de senaste åren, med oro för de negativa effekterna av att inte använda hållbara kläder av biologiskt nedbrytbara material, det koldioxidavtryck som orsakas av att transportera dessa kläder från plats till plats och den mängd vatten som slösas bort när vi tvättar dem.

Hur påverkar textilindustrin vår miljö?

Textilindustrin ger jobb åt många människor i utvecklingsländer, vilket innebär att lokalbefolkningen kan tjäna pengar och försörja sina familjer. Textilier tillverkas över hela världen, bland annat i Kina, Pakistan och Indien. Det har dock riktats anklagelser mot vissa företag som anklagas för att utnyttja billig arbetskraft i till exempel Bangladesh för att tillverka billiga kläder som importeras till andra länder, till exempel Storbritannien. I andra områden har dock vissa företag anklagats för att använda förbjudna kemikalier som förorenar miljön och skadar jordbruksmark, vilket undergräver deras tillförlitlighet som arbetsgivare.

Andra problem i samband med textilier är miljöskador som orsakas av färgningsfabriker och avfallshantering av begagnade kläder.

Användning av kläder

Enligt International Journal of Fashion Design, Technology and Education importerades 2 miljarder t-shirts enbart till USA mellan 1995 och 2000. Det finns många undersökningar som visar att de flesta tonåringar kommer att äga flera hundra t-shirts när de lämnar skolan. Detta visar hur mycket kläder som används varje år i hela världen; nya kläder ersätter gamla kläder mycket snabbt (cirka 60 % av de kläder som köptes i Storbritannien förra året användes inte en enda gång), vilket innebär att enorma mängder textilier hamnar i avfall.

5 % av jordens yta täcks av kläder. Vi har alla i genomsnitt mer än 20 plagg vardera. Amerikanerna köper 80 miljarder nya kläder varje år , medan britterna slänger 5 miljoner ton kläder varje år . Detta motsvarar ungefär 10 kg per person. De allra flesta av dessa kläder kommer att hamna på en soptipp.

Vilka material är sämst för miljön?

Tillverkare har kritiserats för att använda icke biologiskt nedbrytbara material i kläder, t.ex. polyester och akryl, som kan ta hundratals år att bryta ner på naturlig väg. Dessutom lämnar många av dessa företag inte ut denna information så det är omöjligt att veta hur stor andel av ingredienserna som består av naturliga eller syntetiska material.

Polyester är det huvudsakliga materialet för tillverkning av kläder, medan bomull står för 20 % av alla tyger som används för att tillverka kläder. Dessa material har en stor miljöpåverkan jämfört med naturfibrer som ull och silke, som ofta betraktas som den mest miljövänliga.

Hur påverkar tvätten miljön?

Vissa källor hävdar att det i genomsnitt behövs cirka 200 liter vatten per tvätt. Den höga energin som genereras vid tvättmaskiner och de kemikalier som krävs för att tvätta kläder orsakar också mycket föroreningar.

Många människor brukar tvätta sina kläder efter varje gång de bär dem, vilket innebär att det är tvättprocessen snarare än bärandet som har störst inverkan på miljön. Tvätt förbrukar vatten och energi (främst i form av elektricitet), medan torkställningar förbrukar mer energi än torktumlare – en studie visar att man genom att använda en torktumlare i stället för att torka på lina sparar 678 kg koldioxid per år.

Vad kan man göra?

Många tillverkare har vidtagit åtgärder för att minska sitt koldioxidavtryck, till exempel genom att använda vattenbesparande duschar i fabrikerna och återvinna gamla kläder. Dessutom erbjuder många butiker rabatter på begagnade kläder eller tar emot donationer som sedan säljs till välgörenhetsbutiker. Något som du kan göra själv är att köpa hållbara kläder frän bland annat Dedicated brand som har t-shirts för dam och herr.