Försäkra dina finaste saker

Om du älskar kläder och smink tar det inte lång tid innan du har samlat på dig en hel del. Kläder och smink är inte billigt att köpa in och det är ännu dyrare om du även är intresserad av smycken, klockor, märkesskor och märkesväskor. Vad händer egentligen med alla dina tillhörigheter om det sker en olycka i hemmet eller någon gör inbrott och stjäl alla dina älskade dyrgripar? Om du har en hemförsäkring kan du få ersättning för egendom som har skadats eller stulits när det har förvarats i hemmet.

Alla bör ha en hemförsäkring

Det är inte ett krav på att ha en hemförsäkring, men det rekommenderas för alla oavsett boendesituation. En hemförsäkring ser till att alla ens tillhörigheter är försäkrade och ersätts om de förstörs eller försvinner. Om det till exempel blir vattenskador som tar sig in i garderober eller badrumshyllor och skadar dina kläder och ditt smink, så slipper du spendera tusentals kronor av dina egna pengar för att ersätta allt. Eftersom hemförsäkringen gäller för försäkringstagarens egendom, så rekommenderas det att även personer som hyr sin bostad har en hemförsäkring.

En hemförsäkring är inte bara till för din egendom, utan din egen person är också skyddad på olika sätt. Alla hemförsäkringar innehåller ett överfallsskydd, rättsskydd, reseskydd och ansvarsskydd. Överfallsskydd innebär att du kan få ersättning om du blir överfallen. Rättsskydd kan ersätta kostnaderna om du måste upp i rätten och betala en advokat för något som du har orsakat. Ansvarsskyddet garanterar att du kan få ersättning om du måste betala någon annan för att du har skadat dem eller deras egendom genom en olycka. Ett reseskydd är helt enkelt en vanlig reseförsäkring som gäller för kortare resor.

Välj rätt försäkring

Det finns många olika hemförsäkringar att välja på och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst. Jämför gärna olika försäkringar och försäkringsbolag på en sida som https://www.xn--frskringsguiden-2kb71a.se/boende/hemforsakring/ för att hitta en som passar. Det som är viktigast är att hitta en som har tillräckligt med skydd för din egendom och dig som person.

En låg månadspremie är alltid bra och eftertraktat, men en väldigt billig premie kan innebära att du inte får ett lika högt försäkringsbelopp. Gör därför en bedömning om du kanske vill välja en lite dyrare försäkring för att få ett fullgott skydd, eller om ett lite lägre ersättningsbelopp faktiskt räcker åt dig.

Utöver försäkringsbeloppet är det inte så mycket som skiljer försäkringar åt, utan de brukar vara ganska lika varandra och innehålla ungefär samma saker. Drulleförsäkringen är dock inte alltid inkluderad i grundförsäkringen, utan den kan istället vara en tilläggsförsäkring.

Drulleförsäkringen är en försäkring som kan ersätta förstörd eller skadad egendom om du råkar tappa föremålet eller skada det genom en oavsiktlig olycka. Tänk till exempel om du tappar ditt allra dyraste puder som har kostat flera tusen i golvet, det spricker och blir oanvändbart. Hemförsäkringen täcker inte alltid sådant, men det kan drulleförsäkringen göra. Om du är lite klumpig kan det definitivt vara en bra idé att se till att drulleförsäkringen är inkluderad.

För extra dyra märkesvaror

Om du äger märkesväskor, skor, smycken eller väskor som är värda ett högt belopp så kanske inte hemförsäkringen räcker till. Det beror framförallt på hur stort ersättningsbelopp hemförsäkringen betalar ut och om de har särskilda regler för dyra föremål.

Många hemförsäkringar täcker inte stöldbegärlig egendom som förvaras i hemmet. Det kan omfatta saker som märkesvaror. För att försäkringen ska gälla för det kan de kräva att du förvarar sakerna i ett kassaskåp eller på en extra säker plats. Det kan även vara nödvändigt att teckna en separat sakförsäkring för de allra dyraste föremålen.