Har du testat adaptogener?

Adaptogener har tagit hälsovärlden med storm de senaste åren och det finns idag massvis med spännande, nya produkter som kan bidra till vårt välbefinnande. Genom att använda växter och svampars läkande kraft och effekt kan vi stärka kroppen inifrån, för att få nya krafter och försöka återhämta oss från stress eller sjukdom. Men adaptogener tas även ofta i förebyggande syfte och för att hålla kroppen i balans, eftersom det kan leda till att man blir mindre sjuk och bidra till jämnare energinivåer.

Lite kort om adaptogener

Adaptogener är ätbara växtextrakt och trots att det har blivit poppis nu så är det långt ifrån en nykomling i den alternativa hälsovärlden. Det har använts för att behandla massvis med olika åkommor i flera tusentals år, särskilt i delar av Asien och Indien där det är en del av den traditionella medicinen. Adaptogena växter är ofta örter eller svampar som har visat sig hjälpa våra kroppar att hantera stress och upprätthålla balans, som även kallas för homeostas. När kroppen är i balans kan vi må bättre både fysiskt och psykiskt.

Adaptogener kan konsumeras som tillskott i kapselform, teer eller tinkturer. Flera adaptogener som till exempel maca kan blandas ner i smoothies eller strös över sallader. Det är bäst att ta adaptogener som en del av en balanserad kost och livsstil för att få maximal effekt.

Genom att stärka vårt inre system kan adaptogener hjälpa oss att få mer livskraft och energi, stabilisera humör och förbättra vårt fokus och prestanda. Det är inte menat att adaptogener ska vara ett botemedel mot sjukdomar, utan det ska istället användas för att vi ska bygga upp motståndskraft mot stress och motverka dess negativa effekter på kroppen. Stress kan till exempel vara kemisk stress, känslomässig stress, yttre stress eller fysisk stress på grund av dålig hälsa eller kosthållning. Många känner att de mår bättre psykiskt av att ta adaptogener, men det ska aldrig ersätta psykisk vård och bör endast ses som ett komplement till det.

Testa dig alltid fram med låga doser innan du väljer adaptogener som passar dig, för alla reagerar inte likadant på samma örter eller svampar.